Jaloezie en liefde horen bij elkaar

Horen jaloerse gevoelens bij echte liefde? Het ene lijkt onlosmakelijk verbonden met het andere. Zelfs Catherine Millet, de Franse schrijfster die nooit monogaam is geweest, beweert dat ze gek werd van de jaloezie. In een relatie die niet monogaam is, speelt vaak ook jaloezie als de partner een oogje heeft op een ander.

Basisvoorwaarde
Volgens de Amerikaanse psycholoog David Buss is jaloezie niet alleen normaal, maar zelfs noodzakelijk. In zijn boek 'Jaloezie, de Gevaarlijke Passie', omschrijft hij deze prikkeling als een basisvoorwaarde om een liefdesrelatie in stand te houden. Jaloezie zorgt ervoor dat de liefde niet als vanzelfsprekend wordt ervaren. De monogamie hoeft daarbij niet te worden doorbroken. Ook als je partner ineens veel aandacht krijgt van een ander, zonder dat hij of zij daar op in gaat, kan voor jaloezie zorgen. Je gaat je partner daardoor ook weer als waardevol zien en krijgt angst om te verliezen. Dat is biologisch een heel nuttige reaktie. Je kunt je afvragen of er sprake is van echte liefde als iemand beweert nooit jaloers te zijn.

Turbulent sexleven
De Franse schrijfster Catherine Millet maakte korte metten met het klassieke huwelijk. Enkele jaren geleden maakte ze heel wat ophef met haar turbulente liefdesleven. Ze schreef erover in een boek, " La Vie sexuelle de Catherine M.", waarbij ze het met veel verschillende mannen deed en het liefst ook nog tegelijk. In haar boek pleitte ze voor het einde van het tradionele huwelijk als hoeksteen van de maatschappij. Volgens haar moest er steeds meer openlijk gepraat worden over andere samenlevingsvormen, van communes tot minnaressen, van parenclubs tot groepsseks. Hoe dat uiteindelijk uitpakte beschrijft zij in haar nieuwste boek, want al die vrijheid had natuurlijk ook een andere pijnlijke kant.

Crisis
Dat het niet allemaal rozegeur en maneschijn was en dat ze gek werd van de jaloezie komt nu naar buiten. In haar nieuwste boek 'Jour de Souffrance' vertelt ze nu hoe erg ze heeft geleden onder het gedrag van haar man. Haar relatiecrisis met de Franse schrijver Jacques Henric, duurde drie jaar. Het blijkt dus dat het elkaar gunnen van sexuele vrijheid een keerzijde heeft, waartegen niet iedereen bestand is. Jaloezie is een overlevingsmechanisme uit de evolutie en dat schakel je niet zomaar uit.

Label jaloezie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten