Man leeft langer met jongere partner

Een man leeft langer als zijn partner jonger is, maar voor vrouwen geldt dat niet. Zij blijken ouder te worden als hun partner van dezelfde leeftijd is. Dit blijkt uit Deens onderzoek. Hierbij zijn de gegevens van meer dan twee miljoen Deense stellen  in het onderzoek meegenomen. Als het leeftijdsverschil tussen partners toenam, nam de levensverwachting van een vrouw af.
Leeftijdsverschil negatief en positief
Vrouwen die met zeven tot negen jaar jongere man zijn getrouwd, hebben een 20 procent hogere kans om eerder te sterven, blijkt uit het onderzoek. Opvallend, omdat mannen juist een positief effect ondervinden van een jongere partner. De sterftekans van een man die zeven tot negen jaar ouder is dan zijn vrouw is 11 procent lager dan die van een man die met een leeftijdgenoot is getrouwd. Onderzoekers hadden hetzelfde voor vrouwen verwacht. Dat komt volgens onderzoekers mede doordat mannen die gezonder en fitter zijn meer kans maken bij jongere vrouwen.

Eenzaamheid
Een andere verklaring is dat oudere mannen vaker last hebben van eenzaamheid en dus meer baat hebben bij een jongere vrouw die ze gezelschap kan houden. Waarom dit dan niet geldt voor het samenleven met een vrouw van dezelfde leeftijd wordt niet vermeld. Vrouwen hebben meer vriendschappen en zijn dus minder afhankelijk van een partner. In het algemeen leven getrouwde mensen wel langer dan ongehuwde.

Label: mannen

1 opmerking:

  1. Een jongere man houdt een oudere vrouw ook langer jong dan een aftakelende, met prostaatproblemen en vele kwalen kwakkelende partner. Ik weet er alles van, heb een man die 22 jaar ouder is en het is niet makkelijk. In het begin van de relatie (17 jaar geleden) was dat leeftijdsverschil nog spannend, nu is het een last.

    BeantwoordenVerwijderen