10 geheimen van een goede en duurzame relatie

All You Need is Love, beweerden The Beatles in de jaren zestig. Niets blijkt minder waar. Volgens wetenschappers wegen gelijkwaardigheid, aanpassingsvermogen, betrouwbaarheid en seksuele bevrediging veel zwaarder. Een duurzame, prettige relatie moet aan minstens tien andere voorwaarden dan liefde voldoen.
We leven in een romantische cultuur waarin verliefdheid en hartstocht worden beschouwd als de belangrijkste ijkpunten van een goede relatie. Geen goed uitgangspunt, zeker als je het Duitse spreekwoord 'liefde op het eerste gezicht is optisch bedrog' leest. Liefde ontneemt het zicht op belangrijke, andere voorwaarden voor een goede verhouding. De harde cijfers spreken wat dat betreft boekdelen: van alle paren die serieus samenwonen, breekt de helft vroeg of laat op. Van alle paren die trouwen, zal een kwart uit elkaar gaan voordat de dood hen scheidt.

Wat is er dan wel nodig voor een prettige, duurzame, intieme relatie? We zullen het meteen verklappen: zelfkennis, mensenkennis, gelijkgezindheid, gelijkwaardigheid, inlevingsvermogen, sociale vaardigheid, aanpassingsvermogen, betrouwbaarheid, intelligentie en seksuele bevrediging. Waarom gaat het zo vaak mis? Omdat veel mensen niet aan de hoge eisen van een goede relatie kunnen of willen voldoen. Lees de 10 geheimen op Elsevier.nl.

Label: relaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten