Wie is die man die altijd vreemdgaat?

Psycholoog Abby Rosen meent de man ontcijferd te hebben die het niet kan laten om vreemd te gaan: een NKCD. Dat schrijft ze in haar nieuwe boek 'Lasting Transformation'. NKCD beschrijft een persoonlijkheidstype en staat voor narcistisch, kritisch, controlerend en dominant. Het is een extreme vorm bij de narcistische persoonlijkheden.


"Deze mannen zijn meestal opgegroeid in gezinnen met dominante en kritische ouders die veel controle en gezag uitoefenden. Dat zorgt voor angsten en trauma's bij kinderen. Niets van wat ze deden was ooit goed genoeg. Ze hebben geen voeling met hun emoties, en omdat ze dat als kind niet hebben geleerd, focussen ze als volwassenen vooral op hun eigen behoeften. Meestal ten nadele van anderen. Als ze zich kwetsbaar voelen, voelen ze zich ook angstig wat gemakkelijk tot irritatie, kwaadheid en woede leidt. Zelf gaan ze zich ook dominant en kritisch gedragen, zeker als ze zich kwetsbaar voelen, omdat dat het enige is dat ze kennen. Dit persoonlijkheidstype gebruikt vaak verslavingen om de angst te verdoven: alcohol, drugs of seks, dat maakt niet uit.

De meeste NKCD's zijn mannen, maar vrouwen worden niet de facto uitgesloten. Volgens Rosen is het minder waarschijnlijk dat zij dit persoonlijkheidstype ontwikkelen, omdat van vrouwen andere dingen verwacht wordt in de samenleving. Van mannen wordt nu eenmaal verwacht dat ze dominant zijn en dat ze agressie gebruiken om de controle te behouden.

Hoe kan je zo'n man herkennen? "Hij kan heel charmant en charismatisch zijn, vooral als zijn behoeften nog moeten bevredigd worden. Maar hij kan ook heel egoïstisch zijn, weinig empathisch, wil altijd in het centrum van de belangstelling staan en is extreem gevoelig voor bewondering. Als hij niet krijgt wat hij wil, wordt hij kritisch, controlerend en dominant, ontzegt hij affectie aan zijn partner en zorgt ervoor dat je je gestraft voelt. Eigenlijk zijn het mensen zonder sterke ruggengraat en zonder gezond zelfbeeld, anders zouden ze niet zoveel focussen op zichzelf."

Een relatie met een NKCD is mogelijk, maar ze zijn niet altijd gezond. Maar vaak zijn deze mannen niet bereid verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag, ze zien vaak zelfs niet in waar ze in de fout gaan.

Label: vreemdgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten