Hoe krijg je de romantiek weer terug in je relatie?

Aandacht en tijd vinden voor elkaar is zo belangrijk in een relatie, dat het niet zou moeten worden beperkt tot Valentijnsdag of andere speciale momenten. Partners moeten hun relatie steeds op de eerste plaats blijven stellen en hun kinderen, familie en vrienden laten zien dat relatie bovenaan staat en het belangrijkste is in hun leven.Robert Billingham, een hoogleraar aan de  Indiana University Bloomington's Department of Applied Health Science stelt dat de fout die de meeste stellen maken is dat ze in het begin zo verliefd op elkaar zijn dat ze denken dat de relatie eeuwig zal duren. De relatie wordt gezien als iets vanzelfsprekends en niet als iets waar hard aan moet worden gewerkt. Volgens Billingham zijn mensen vanuit biologisch standpunt niet geschapen voor een langdurige romantische liefdesrelatie. Biologisch gezien worden onze hormonen die de vlinders in de buik veroorzaken na een paar jaar vervangen door de hormonen die voor genegenheid en aanhankelijkheid zorgen. Stellen moeten daarom hard werken om de romantiek in de relatie te behouden. Billingham geeft wat tips om de romantiek levend te houden.

Blijf daten met elkaar
Mensen veranderen en relaties veranderen, dus zul je je in een relatie ook door moeten blijven ontwikkelen. Dat betekent dat je, net als toen je elkaar pas leerde kennen, afspraakjes moet blijven maken met elkaar waarbij je tijd voor elkaar vrijmaakt om van elkaar te genieten. Als je dit als basis van je relatie blijft houden (tijd voor elkaar hebben om de relatie te benadrukken), dan geef je daarmee de boodschap aan jezelf en aan elkaar, dat wat er ook gebeurt....we vinden tijd voor elkaar om onze relatie te vieren.

Laat de kinderen jullie liefde voor elkaar zien
Zorg ervoor dat de kinderen jullie liefde zien. Ouders spenderen 18-20 jaar van hun leven aan het opvoeden van hun kinderen, waarbij ze hen voorbereiden op het moment dat ze het huis verlaten en zelfstandig zullen worden. Ouders offeren een heleboel op om op een verantwoordelijke manier voor hun kinderen te kunnen zorgen.  Maar investeren in de relatie kan zowel voor ouders als kinderen waardevol zijn, waardoor het "lege nest" uiteindelijk niet zo leeg zal zijn. Als kinderen tijdens hun opvoeding geen nadruk op relaties zien, laten we eigenlijk zien dat relaties niet zo belangrijk zijn als werk, sport en anderen aktiviteiten. Wanneer ze echter wel die betrokkenheid en inzet zien bij hun ouders, leren we hen dat relaties belangrijk zijn, belangrijker dan werk, films, sport etc. Eigenlijk laten we het met zijn allen flink afweten op het gebied van relationele opvoeding. Ook dat gaat niet vanzelf en kinderen moeten dat ook leren.

Sleur en vreemdgaan
Het is nooit te laat om te proberen om de sleur te doorbreken in een vastgelopen relatie en de liefde en romantiek weer terug te brengen, maar het wordt moeilijker als je partner verliefd wordt op iemand anders en een nieuwe eerste ronde van liefdeshormonen gaat ervaren. Je kunt haast niet opboksen tegen de vlinders in de buik van de ander, deze liefdes hormonen zijn intens sterk. Slechts als beide partners willen besluiten om hun relatie weer op de rails te krijgen en daar veel voor over te hebben is er hoop..

Seksualiteit
Sex maakt het leven leuker en de relatie aangenamer. Stellen die een aktief seksleven hebben, leven langer en zijn gezonder en gelukkiger. Billingham stelt dat in het onderzoek naar voren kwam dat mensen die een echtscheiding achter de rug hebben een slechtere gezondheid hebben en een verminderde kwaliteit van leven ervaren. Het is dus de moeite waard om te streven naar een lang leven...met de juiste partner, wat betekent dat je in je relatie ook tijd een aandacht zult moeten blijven geven aan het spannend houden van de relatie. Veel stellen laten het na een aantal jaren afweten op seksueel gebied en vervallen in een sleur. Ook op het gebied van seksualiteit geldt dus dat je er aan moet blijven werken.

Label: relaties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten