Relatie van partners die veel op elkaar lijken zijn gedoemd te mislukken

De relatie van koppels die teveel op elkaar lijken zijn gedoemd te mislukken, zo stellen Amerikaanse wetenschappers na een nieuw onderzoek. Wanneer mannen en vrouwen zowel fysiek als qua persoonlijkheid te veel gelijkenissen vertonen, is de kans op een langdurige relatie kleiner dan bij koppels waarbij de afstand voldoende groot is.
Voor hun studie bestudeerden de wetenschappers van de Columbia Universiteit drie jaar lang de psychologische profielen van 732 volwassen mannen en vrouwen. De deelnemers kregen vragen voorgeschoteld over hun relatie, intimiteit, verbondenheid en hechtheid met hun partner, de mate van tevredenheid, hoe vaak ze al aan een breuk gedacht hebben en of ze worstelen met depressieve gevoelens.

Hoe nauw de band is met hun partner werd gemeten via de 'Inclusion of Other in Self'-test, die vaak gebruikt wordt door psychologen. Hierbij wordt gekeken naar welke persoonlijkheidskenmerken een koppel gemeenschappelijk heeft, evenals hun waarden, identiteit en mening over andere aspecten uit hun leven samen. De onderzoekers beweren dat ze via deze informatie de band van een koppel kunnen vergelijken met hun algemene tevredenheid en de sterkte van hun relatie.

Wat bleek nu? De liefdesstellen met de beste relatie waren diegenen die noch de nauwste band hadden noch het verste van elkaar verwijderd stonden. Wel de koppels die hier ergens tussenin zweefden, kwamen als beste naar boven. Zij beseften immers zelf dat hun band niet zo hecht was als hij zou kunnen zijn, maar ze waren gelukkiger zo, verklaart professor David Frost. "Hoe dicht je je voelt bij je partner is niet het belangrijkste. Waar het om draait is dat jullie band zo nauw is als jullie zelf willen, zelfs al is dat helemaal niet nauw", gaat hij verder.

Volgens de professor kunnen we dan ook niet beter dan gewoon ons gevoel te volgen: "Mensen die hunkeren naar een intiemere relatie of juist meer afstand willen creëren, hebben eveneens een verhoogd risico op een problematische relatie", waarschuwt hij. "Om een gezonde relatie te hebben, is het belangrijk dat jullie een manier vinden om te voldoen aan jullie persoonlijk level van verbondenheid", besluit Frost.

De onderzoekers benadrukken dat de bevindingen van hun onderzoek ook in een bredere relationele context van toepassing zijn, zoals tussen ouders en kinderen, collega's of vrienden.
 
Label: relaties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten