Trekken tegenpolen elkaar aan?

Trekken twee tegenpolen elkaar aan of houden gelijkgestemde zielen het langer met elkaar uit? Nieuw onderzoek wijst erop dat het niets uitmaakt: een huwelijk is niet meer of minder succesvol als partners hetzelfde karakter hebben.


En dat is toch wel vrij verrassend, aangezien datingsites zich net baseren op de persoonlijkheid om twee mensen aan elkaar te koppelen. Blijkbaar kan je dus ook gewoon kiezen voor de persoon tot wie je je het meest aangetrokken voelt.

Een onderzoeksgroep van de University of Colorado ondervroeg 32 koppels die al meer dan 40 jaar getrouwd waren. Aan hen werd gevraagd om zowel hun eigen persoonlijkheid als die van hun partner te beschrijven en om een evaluatie te maken van hun geluk. Bijna iedereen bleek tevreden met zijn huwelijk, al waren de vrouwen meestal iets gelukkiger dan hun man.

Zowel het aantal huwelijksjaren als de karakterschetsen bleken geen invloed te hebben op de tevredenheid. "Ik denk dat het verlangen om de relatie te doen slagen belangrijker is dan de verschillen in persoonlijkheid", vertelt onderzoeksleider Frederick Coolidge. "Verder onderzoek zal duidelijkheid moeten brengen."

Toch moeten we deze resultaten met een korreltje zout nemen, aangezien het aantal ondervraagde koppels erg beperkt was. Bovendien toonde eerder onderzoek net het tegenovergestelde aan. Koppels die veel van elkaar verschillen zouden gelukkiger zijn, omdat ze elkaar aanvullen en minder snel op elkaar uitgekeken raken.

Label: relaties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten