Vreemdgaan is af te leren

Notoire vreemdgangers die er zelf last van hebben, kunnen leren om deze aandrang te beheersen. Dit gebrek aan zelfregulering ontstaat door een minder goed functionerend deel van de hersenen dat de cognitieve controle van mensen bepaalt.











Mannen en vrouwen die gemakkelijk voor een ander vallen terwijl ze al een relatie hebben, hebben minder controle over een bepaald gebied in de hersenen. Het goede nieuws is dus dat ze dat gebied, dat de zelfregulering bepaalt, kunnen trainen door het maken van testen, door meditatie of door te oefenen met 'mindfulness', wat een bepaalde manier van denken is.

Sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit  in Nijmegen onderzocht wat er in de hersenen gebeurt als mensen een aantrekkelijk persoon tegenkomen. In het voorste deel van de hersenen zit een gebied dat de mate van cognitieve controle van mensen bepaalt. Mensen bij wie dit gebied minder functioneert, flirten eerder en vaker volgens Karremans. "Mannen met weinig zelfregulering slaan sneller op hol als ze een aantrekkelijke persoon zien en gaan ook langer door'', aldus de wetenschapper.

Hersenonderzoek bij proefpersonen heeft uitgewezen dat mensen met een hoge zelfregulering zich veel minder uitsloven voor bijvoorbeeld een aantrekkelijke collega. Als deze mensen al een relatie hebben, reageren ze ook veel minder fel op een aantrekkelijk alternatief, aldus de psycholoog.

Label: vreemdgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten