10 redenen waarom seks goed is voor je gezondheid

Om gezond te blijven is het niet alleen verstandig om gezond te eten en te sporten, maar ook om vaker seks te hebben. Tien redenen waarom seks zo gezond is.








1. Anti-stress
Seks ontspant en verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een Schotse studie waarin 24 vrouwen en 22 mannen stressvolle dingen moesten doen, zoals spreken in het openbaar of hardop rekensommen maken. Proefpersonen die recent een vrijpartij achter de rug hadden, bleken beter met stress om te kunnen gaan. Uit een ander onderzoek is gebleken dat stellen die samenwonen en vaak seks hebben een lagere diastolische bloeddruk hebben.

2. Goed voor je weerstand
Voor een onderzoek van Wilkes University leverden 112 studenten speekselmonsters in. Ook rapporteerden ze hun activiteiten tussen de lakens. Studenten die een of twee keer in de week seks hadden, bleken meer immunoglobuline A in hun speeksel te hebben dan studenten die minder actief waren in bed. Immunoglobuline A is een antilichaam dat je beschermt tegen indringers zoals bacteriën en virussen.

3. Calorieën verbranden
Met een halfuurtje seks verbrand je zo 100 kilocalorieën of meer. Misschien niet zo veel als met een rondje hardlopen of fietsen, maar je hoeft er ten minste niet voor naar de sportschool. Met een fanatiek potje 'sexercise' kun je zelfs je buik- en beenspieren trainen.

 4. Gezond hart
Twee keer per week seks vermindert bij mannen de kans op een hartaanval. Seks voert je hartslag op. Daardoor gaat je bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op je hart en bloedvaten. Mensen die een keer een hartaanval gehad hebben, zijn soms bang voor een nieuw infarct als ze hun seksleven weer willen oppakken. Daar hoef je je geen zorgen over te maken: als je probleemloos een paar trappen kunt beklimmen, kan er ook weer gevreeën worden.

Beste sekspil ter wereld
 
5. Meer intimiteit
Als je iemand knuffelt, maar ook tijdens een orgasme, maak je het hormoon oxytocine aan. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je partner. Ook zou het hormoon je socialer, trouwer en minder bang maken.

 6. Lekker slapen
Moeite met in slaap vallen? Seks helpt. De vrijgekomen oxytocine heeft een rustgevende werking en zorgt ervoor dat je makkelijker wegdoezelt. Goed slapen heeft weer allerlei andere gezondheidsvoordelen. Zo blijf je beter op gewicht als je genoeg slaapt.

 7. Pijnstiller
Naast oxytocine produceert je lichaam ook endorfine, een stof die pijn onderdrukt en je een fijn gevoel geeft. Hoofdpijn hoeft dus geen excuus te zijn: het kan juist overgaan door seks.

 8. Prostaat
Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of the American Medical Association krijgen mannen die elke maand minstens 21 keer klaarkomen minder vaak prostaatkanker dan mannen die 4 tot 7 keer per maand ejaculeren. Wat precies het verband is tussen seks en het ontwikkelen van prostaatkanker is nog niet duidelijk.

9. Houd de huid mooi
Mensen die seksueel actief zijn, worden aantrekkelijker gevonden. Tijdens seks produceer je zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen, wat de poriën reinigt. Zo krijg je glanzend haar en een mooiere huid. Ook zorgt vrijen voor de aanmaak van het geurhormoon feromoon, een stofje dat de aantrekkingskracht op anderen vergroot.

10. Sterke bekkenbodem
Vrouwen trainen tijdens het vrijen hun bekkenbodemspieren. Je hebt sterke bekkenbodemspieren nodig voor een goede controle over de blaas: verslapte bekkenbodemspieren kunnen tot incontinentie leiden. Als je weet waar je bekkenbodemspieren zitten, kun je ze ontspannen wanneer seks pijn dreigt te doen en kun je ze juist aanspannen om de intensiteit te verhogen.

Meer seksualiteit

Stopt vroegtijdige zaadlozing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten